Al in de strenge winter die voorafging aan de Tweede Wereldoorlog verkeerde Holysloot in grote moeilijkheden. Het dorp raakte door de sneeuw afgesneden van de buitenwereld. De plaatselijke melkveehouders brachten gezamenlijk met paarden hun melk naar Ransdorp. Kruidenier Schouten waagde het om met de auto over het ijs naar Amsterdam te gaan, maar de auto zakte erdoorheen en kon met grote moeite weer aan de kant worden gebracht. In januari 1940 raakte het dorp zelfs verstoken van stromend water; de hoofdwaterleiding werkte niet meer. Het was de opmaat naar de moeilijke tijden die zouden komen.

Hongertochten
Zeker na december 1944 werden de dorpen veelvuldig bezocht door stedelingen die op hongertochten gingen. De helft van de Amsterdammers heeft daaraan deelgenomen en toen geld minder waard werd schakelde men over op ruilhandel. Terug naar de stad was vaak niet eenvoudig. Er waren controles door de landwacht en menigeen moest het voedsel of de fiets inleveren voordat men de stad bereikte. Amsterdammers die naar Landelijk Noord gingen kwamen vooral melk halen. In de laatste winter van de oorlog werd door de spoorwegstaking brandstof een groot probleem.

Verzet
Een van de verzetsorganisaties die landelijk actief was, was de LO. Dit was de Landelijke Organisatie voor de hulp aan Onderduikers. Zij brachten verschillende mensen naar een noodzakelijk onderduikadres en ook in Holysloot werd veelvuldig ondergedoken. Daarnaast was er een meer militant verzet via de KP, de Knokploegen. De Waterlandse KP werd actief vanaf februari 1944 en stond onder leiding van Wiet Abercrombie en Jan Budding. Piet Schouten uit Ransdorp was ook zeer actief bij de KP, hij zorgde onder andere voor onderduiklocaties.

Meer informatie

Het boek
Voor meer informatie en bronvermeldingen verwijzen wij naar het boek “Van Hoolesloot tot Holysloot”.

Bijdragen aan de site
Heeft u aanvullende informatie over dit of andere onderwerpen, dan nodigen we u van harte uit om deze met ons te delen.
Ook beeldmateriaal is zeer welkom.

De redactie besluit uiteindelijk of uw bijdrage een passende plek vindt op de website.