Tentoonstelling schilderijen van Aus Greidanus

Tot 15 augustus 2021 zijn schilderijen van Aus Greidanus te zien in het Witte Kerkje van Holysloot.

Open op zondagmiddagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Of op afspraak. Toegang is gratis.

De schilderijen zijn geïnspireerd op toneelstukken waaronder die van Shakespeare.

 

Meld je hier aan voor de voordracht door Aus op 25 juli.

Wie is Aus Greidanus?

Ik ben Aus Greidanus voormalig artistiek leider van Toneelgroep de Appel en tot op heden nog altijd werkzaam als acteur en regisseur. Naast het toneel is mijn andere grote liefde schilderen. Sinds maart hangen een aantal van mijn schilderijen in het Witte Kerkje, wat ik beschouw als een grote eer. Er werd mij gevraagd om over een paar schilderijen via deze weg iets meer te vertellen en dat doe ik graag. Allereerst de techniek. Ik werk enerzijds graag met olieverf en dan met name op houten panelen. Vaak gelaagd, wat heel veel tijd vergt omdat de verf tussendoor telkens moet drogen. Daarnaast werk met een gemengde techniek (krijt, inkt en houtskool) op papier. De schilderijen die in de kerk hangen zijn allemaal met deze techniek gemaakt.

Een van de inspiratiebronnen is het theater waarin ik mijn hele leven werkzaam ben geweest. Het vertellen en verbeelden van verhalen. Zowel hedendaagse als ook die van de Oude Grieken als die van Shakespeare, Goethe, Molière en Brecht. Stukken waarin ik speelde of die ik regisseerde of als inspiratiebron gebruikte om een eigen versie te schrijven. Zoals bijvoorbeeld de Metamorfosen van Ovidius waarvan ik materiaal gebruikte voor mijn afscheidsvoorstelling bij de Appel in 2016.

Twee van de schilderijen in het Witte Kerkje hebben met Ovidius te maken. Zie en lees hieronder verder.

In het laatste boek laat Ovidius Pythagoras aan het woord. Een Grieks filosoof die de leer van de eeuwige verandering predikte “Mutantor, nihil interit “(alles verandert, niets gaat te gronde). Alles in de kosmos is voortdurend in beweging, niets blijft gelijk maar ook niets vergaat volledig. Alle verhalen in Metamorfosen laten die beweging zien. De metamorfose van het een naar het andere beeld. Verandering van mens naar dier, van mens naar ster van mens naar boom. Van geboorte naar dood naar wedergeboorte.

Het verhaal van Icarus.
In het achtste boek van de Romeinse schrijver Ovidius. vertelt hij het verhaal uit de Griekse mythologie over de vlucht van Daedalus met zijn zoon Icarus. Gevangen in het labyrint op Kreta smeedt Daedalus een plan om via de lucht te vluchten.

Hij vervaardigt voor zijn zoon en hemzelf elk een paar vleugels gemaakt van veren en bij elkaar gehouden door bijenwas. Daarnaast waarschuwt hij zijn zoon niet te dicht bij de zon te komen omdat dan de was zal smelten. Enfin Icarus luistert niet en verongelukt. Hoogmoed wordt bestraft.

Op het schilderij staat een deel van de originele tekst van Ovidius in het latijn met daarnaast een aantal beelden uit het verhaal. De constructie van de vleugels. (Leonardo da Vinci heeft ook dat soort schetsen gemaakt) dan de kaart van Kreta. Een plattegrond van het labyrint en links boven ook in latijn ZON = DODELIJK. Zo heb ik het vertaalde verhaal vertelt en verbeeld.

Ook exposeren?

Wil je ook exposeren in het Witte Kerkje?  Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Tel. 06 55.701.275
E-mail. wittekerkje [@] holysloot.nl
Zie ook de pagina van het kerkje voor meer informatie